Om oss

OM SAMLINGEN

Den unika leksakssamling som visas här i Bergrummet förvaltas och ägs av David von Schinkel som tagit över den efter sin far
Carl-David von Schinkel. Samlingen består av närmare 40 000 föremål vilket gör den till norra Europas största leksakssamling. Carl-David von Schinkel ansågs banbrytande när han år 1974 öppnade upp Tidö slott för allmänheten och invigde Tidö Leksaksmuseum i några av slottets historiska salar. Historiskt sett hade slott och herrgårdar hållits stängda. Öppnandet av Tidö Leksaksmuseum kom att bli en succé och invigdes av Kung Carl XVI Gustaf. Efter 35 år beslöt sonen David att han ville utveckla museet med ny formgivning, och att det av praktiska skäl skulle flyttas till ett 1200 kvm stort stenstall i anknytning till slottet. Med hjälp av formgivare och hantverkare från bland annat Dramaten, Operan, SVT, Statsteatern och Kulturhuset kunde museet i Stenstallet återinvigas 2010.

alltid i bergrummet

Museet i Stenstallet blev ett mycket populärt utflyktsmål men efter några år märkte man att besökare tyckte att det var besvärligt att ta sig ut på landet för att besöka Tidö. År 2016 tar David emot ett telefonsamtal som kom att bli början på en ny era för museet och för samlingen. Det var ett samtal från en äldre dam, boende i centrala Västerås, som tydligt förklarar att hon önskade besöka museet, men att det numera är både enklare och billigare för henne att ta sig de 7 milen till Stockholm än att resa den korta sträckan på 1,5 mil från Västerås till Tidö Slott. Efter det samtalet beslutade David sig för att han skulle verka för att göra museet och samlingen tillgänglig för fler besökare. Enklast hade varit att flytta in till centrala Västerås, fast om man ville nå ännu fler var det kanske bäst att lyssna på den gamla damen och istället sikta mot Stockholm?

När lokalen i Bergrummet dök upp blev beslutet enkelt. Vad kan väl vara mer spännande och lekfullt än en leksaks- och serieutställning i underjordiska tunnlar, mitt i centrala Stockholm med Kungliga slottet som granne? I samlingen finns dessutom en helt unik avdelning med leksaker som ägts och lekts med av någon kunglighet, och flera av dessa hade ju bott på Stockholms slott i ett tidigare liv. När man ungefär samtidigt hittar en mumifierad guttaperkaboll i en av skorstenarna på slottet, och kontaktar våra experter för att få den analyserad kändes det som en total fullträff! Den ca 120 år gamla bollen fick bli Bergrummet - Tidö Collection of Toys & Comics logotyp, och är numera en av attraktionerna här inne. En replika av bollen har fått en egen bollbana som löper genom hela leksaksdelen och utgör ett fartfyllt och äventyrligt inslag i utställningen.

Leksaksmuseet på Tidö stängdes under hösten 2016, och ett år senare kunde David med hjälp av ett fyrtiotal kreatörer, arkitekter, scenografer, attributmakare, dekormålare, skulptörer, smeder, uppfinnare, digitala konstruktörer, konstnärer, projektledare och administratörer, öppna det nya museet i Bergrummet.

Målsättningen har varit att skapa och bygga en inspirerande mötesplats för besökare över generationsgränserna, och vi hoppas att du får ett lekfullt, färgglatt, nostalgiskt och fantasifullt besök hos oss!

ÖVERSIKTSPLAN ÖVER MUSEET

Här kan du se en karta över museet, och hur stort det är!
Klicka på bilden för att göra den större.

BILDER

Här kan du se lite foton från museet. 

BUTIKEN

I vår museibutik kan du hitta massor med roliga leksaker, böcker, gosedjur och mycket annat. Har du några frågor om butiken kan du skicka ett mail till kajsa@bergrummet.com!

gift shop

KAFÉET

I vårt kafé kan du hitta olika sorters fikabröd, drycker, och lättare mat. Vi har alltid några gluten- och eller laktosfria fika-alternativ för dig som behöver det, samt laktosfri mjölk. Då vi inte riktigt har möjlighet till eget kök i dagsläget, så erbjuder vi enklare mat som Västerbottenpaj med sallad, korv producerad på Tidö slott och självklart pannkakor.

cafe image

För dig som är sugen på mer mat kan vi även rekommendera restaurang Torpedverkstaden (tidigare restaurang Hjärtat), som ligger ett par minuters promenad från oss, med utsikt över Djurgården. Visar du ett kvitto från Bergrummet får du 10% rabatt på din matnota!
För aktuell meny, se http://www.torpedverkstan.se/